Opakowania spożywcze wykorzystywane są na ogromną skalę i trudno, żeby to się zmieniło. Mamy za to wpływ na to, z czego je produkujemy. Wybór rozwiązań ekologicznych, biodegradowalnych i stopniowe zwiększanie udziału takich opakowań wśród wszystkich dostępnych opcji, to postawa zdecydowanie sprzyjająca ochronie środowiska.
Opakowania biodegradowalne w Warszawie
Warianty ekologiczne często prezentują wysoką różnorodność, co pozwala wybrać dokładnie takie opakowanie biodegradowalne, jakiego potrzebujemy. Spotkamy się np. z takimi wariantami jak:
- opakowania spożywcze doypack;
- torebki z fałdą boczną;
- opakowania spożywcze w postaci saszetek;
- opakowanie biodegradowalne w postaci torebek płaskich z nadrukiem lub bez.
Opakowanie biodegradowalne – sprawa bezpieczeństwa
Podobnie jak inne warianty, tak i opakowania biodegradowalne wykorzystywane w branży spożywczej, muszą być poddane precyzyjnym testom. W ten sposób weryfikowane jest to, czy produkt może mieć styczność z pożywieniem. Rozwiązania certyfikowane i w pełni bezpieczne oferuje m.in. firma Jetmar.
Zanim nawiążemy współpracę z konkretnym producentem opakowań, sprawdźmy, w jaki sposób podchodzi on do realizacji norm bezpieczeństwa. Rzetelne podmioty wprost piszą o swojej polityce w tym zakresie i nie pozostawiają swoim odbiorcom żadnych wątpliwości w związku z przeprowadzonymi testami i weryfikacją jakości.
Dlaczego warto wybierać ekologiczne opakowania spożywcze?
Opakowania spożywcze biodegradowalne dostępne są w coraz atrakcyjniejszych cenach, co ma kolosalne znaczenie dla firm, decydujących się wykorzystywać takie warianty. Nie sposób nie wspomnieć także o kwestiach wizerunkowych. Coraz więcej odbiorców zwraca uwagę na to, czy opakowania spożywcze, które wybierają, są biodegradowalne. Przedsiębiorstwa, stawiające na takie rozwiązania uznawane są za podmioty nowoczesne i świadome głównych celów polityki ekologicznej.